تشخيص باکتري عامل مسموميت غذايي با نانوزيستحسگري
کامرون گومز، از محققان مرکز تحقيقات اگريلايف دانشگاه A&M تگزاس، موفق به ساخت زيستحسگري شده که قادر به شناسايي باکتريها و آلايندههاي زيستمحيطي در مدت کمتر از سه دقيقه است. گومز ميگويد: ما اميدواريم که بتوانيم به زودي سطح شناسايي را به يک باکتري در 25 گرم برسانيم.
اين فناوري را ميتوان براي شناسايي پاتوژنهاي مختلف نظير ايکولاي به کار گرفت. اين گروه از اين روش براي شناسايي باکتري ليستريا استفاده کرده است، چرا که اين باکتري حتي در دماي انجماد نيز زنده ميماند. اين باکتري يکي از رايجترين باکتريهاي غذايي در جهان است که به عنوان سومين عامل مرگومير مسموميتهاي غذايي شناخته ميشود.
گومز ميگويد: اين باکتري ميتواند در حالت انجماد نيز به رشد ادامه دهد؛ اما زماني که دما به حالت بهينه يعني 30 تا 37 درجه سانتيگراد رسيد، فرايند رشد تسريع ميشود. اين براي مواد غذايي موجود در فريزر بسيار مشکلساز است.
در حال حاضر براي شناسايي باکتري ليستريا نياز به ادوات و روشهاي پيچيدهاي است که چند روز زمان نيز نياز دارد.
براي حل اين مشکل زيستحسگري به صورت تراشه ساخته شده است که از يک تمبر کوچکتر است. اين حسگر دقت بسيار بالايي دارد و نتيجه عملکرد نمونه اوليه (پروتوتايپ) آن رضايتبخش بوده است. محققان اين پروژه اميدوارند که اين حسگر طي چند سال آينده تجاريسازي شود.
در ساخت اين حسگر از ترکيب نانوساختار، مهندسي پليمر، زيستشناسي و الکتروشيمي استفاده شده است. اين گروه تحقيقاتي از يک نوع نانوساختار براي به دام اندازي باکتري استفاده کردند. اين نانوبرس حاوي مولکولهاي اپتامري از جنس DNA يا RNA است که به گيرندههاي اورگانيسم هدف متصل ميشود.
گومز و همکارانش براي ساخت اين حسگر از يک نوع جاندار مناطق هاوايي الهام گرفتند. اين جاندار با استفاده از نانوساختار مويي شکل خود ميتواند باکتريهاي مورد نظر خود را به دام اندازد./
منبع: ايسنا